Κήποι τα σιντριβάνια του Χολαργού

Όπως είχε δηλώσει από τις 2 του περασμένου Δεκέμβρη στην αποκλειστική του συνέντευξη στο «μένουμε… Χολαργό!» ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, τα περισσότερα σιντριβάνια της πόλης μας ξεκίνησαν ήδη να μετατρέπονται σε κήπους. Η αρχή έγινε από τα σιντριβάνια της οδού Περικλέους, ενώ σε εξέλιξη   βρίσκεται    η    σχετική
μετατροπή και στο μεγάλο σιντριβάνι της πλατείας Κύπρου επί της οδού 17ης Νοεμβρίου. Η αλήθεια είναι ότι, ειδικά στην Περικλέους, οι απόψεις για την αισθητική αυτή παρέμβαση διίστανται, καθώς τα συγκεκριμένα σιντριβάνια αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικότερης ανάπλασης της κεντρικότερης εισόδου του Χολαργού.


Το ότι αυτά απαξιώθηκαν και εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους, σε αντίθεση με το σύνολο των σιντριβανιών της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου, οφείλεται αποκλειστικά στη διοίκηση Ξύδη και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, που από την 1η Ιανουαρίου του 2011, όταν και ανέλαβαν τα ηνία του Δήμου, δεν αφιέρωσαν ούτε δευτερόλεπτο, όχι απλώς για τα σιντριβάνια, που είναι και το λιγότερο, αλλά και για οτιδήποτε αφορούσε τη Δημοτική Κοινότητα Χολαργού, που άλλωστε αποτελεί και την έδρα του Δήμου.


Ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχει σιντριβάνι (και είναι πολλά) στην περιοχή του Παπάγου που να μη λειτουργεί και να μη συντηρείται, τη στιγμή που τα πολύ λιγότερα του Χολαργού βρίσκονταν ή συνεχίζουν να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.


Η προ 10ετίας ανάπλαση της Περικλέους από τον τελευταίο Δήμαρχο Χολαργού, Δημήτρη Νικολάου, αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή από τη συντριπτική πλειοψηφία των Χολαργιωτών, όπως αγκαλιάστηκε και η αντίστοιχη της οδού Φανερωμένης. Στην ανάπλαση της Περικλέους είχαν συμπεριληφθεί και τα σιντριβάνια τα οποία λειτούργησαν μέχρι το 2010, για να ακολουθήσει η -γνωστή σε όλους μας- μετέπειτα παρακμή τους.


Προσωπική μου άποψη είναι πως τα συγκεκριμένα σιντριβάνια θα έπρεπε να διατηρηθούν. Λειτουργώντας, έστω, μόνο κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Τουλάχιστον, η νυν Δημοτική Αρχή αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα.


Από το να αντικρίζουμε καθημερινά την εικόνα των στεγνών και κατεστραμμένων σιντριβανιών, τόσο στην Περικλέους, όσο και στην πλατεία Κύπρου, καλύτερα να αντικρίζουμε στη θέση τους κήπους με λουλούδια και δέντρα. Υπάρχει διαφορά.

Μανώλης Χάλκος
μένουμε... Χολαργό!

Ετικέτες , ,