Η συνέντευξη του Ηλία Αποστολόπουλου (μέρος 1ο)

Το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλου, στο... πιάτο σας! Σήμερα, διαβάστε τι λέει για το σήμα του Δήμου, το μνημείο του Περικλή και τα σιντριβάνια του Χολαργού, την κοινή παρέλαση, τις ταμπέλες των καταστημάτων, το
Δημοτικό Καφέ, το ΙΚΑ και το δεύτερο ΚΕΠ του Χολαργού, το κολυμβητήριο και το ανοιχτό θέατρο στο λόφο Τσακού, τον παράδρομο, αλλά και τη λαϊκή αγορά.

Αύριο, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, θα έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε τις απαντήσεις του Ηλία Αποστολόπουλου για το θέμα του Συμπαραστάτη του Δημότη, των δανειακών υποχρεώσεων και της νέας ιστοσελίδας του Δήμου, όπως και το λόγο της παύσης της ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, του αυριανού, δεύτερου μέρους, εστιάζεται στα λεγόμενα του νέου Δημάρχου για το Δημήτρη Νικολάου, το Βασίλη Ξύδη, αλλά και το μέλλον του ίδιου του Ηλία Αποστολόπουλου, από εδώ και στο εξής. Μείνετε συντονισμένοι!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΗΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Α΄ ΜΕΡΟΣ

Μανώλης Χάλκος: Δήμαρχε, η πρώτη συνέντευξη που φιλοξενείται στο «μένουμε.. Χολαργό!», δεν θα μπορούσε να είναι με άλλο πρόσωπο, πέραν του πρώτου δημότη της πόλης μας. Βρίσκεστε εδώ και τρεις μήνες στη διοίκηση, τόσο του Χολαργού, όσο και του Παπάγου και ήδη αρκετά τοπικά θέματα απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής μας. Ποιος ο καταλληλότερος για να δώσει τις σχετικές απαντήσεις, εκτός από τον ίδιο το Δήμαρχο;

Ηλίας Αποστολόπουλος: Κατ’ αρχήν, σας ευχαριστώ θερμά για τη δυνατότητα της επικοινωνίας με τον κόσμο που μου δίνετε, φιλοξενώντας με, μέσω της συνέντευξης αυτής, στο blog που έχετε ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες στην πόλη μας. Με χαρά να σας απαντήσω για οποιοδήποτε θέμα με ρωτήσετε.


«Ο Περικλής αδικείται, αλλά το σήμα δεν αλλάζει»

Μανώλης Χάλκος: Σήμα Δήμου, λοιπόν. Θα έχουμε από τη διοίκηση Αποστολόπουλου ένα νέο λογότυπο, το οποίο να μην αδικεί την τεράστια προσωπικότητα του Περικλή ή θα περιοριστούμε σε εκείνο της διοίκησης Ξύδη;

Ηλίας Αποστολόπουλος: Όπως θα γνωρίζετε, είναι μια υπόθεση που συζητήθηκε αρκετά κατά την περίοδο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σήμα. Κακά τα ψέματα, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού δεν είχε κάποιο λογότυπο. Υπήρχαν δύο ξεχωριστά, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι δύο πρώην Δήμοι. Τώρα, έχουμε ένα σήμα το οποίο το επιμελήθηκε ο καταξιωμένος ζωγράφος και συνδημότης μας, ο Κώστας Σπυριούνης.

Η αλήθεια είναι ότι όταν μας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το σημερινό σήμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, επρόκειτο ουσιαστικά για μια εικόνα, που έπρεπε εκείνη τη στιγμή να αποφασίσουμε εάν μας αρέσει ή όχι. Νομίζω ότι θα έπρεπε πιο πριν να έχει γίνει μία διαβούλευση, ίσως και ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, όπως είχε προτείνει τότε και η κ. Μπρέμπου. Ίσως έπρεπε εξ αρχής να είχε δοθεί η εντολή στον κ. Σπυριούνη, ώστε να μας παρουσιάσει περισσότερες από μία προτάσεις.

Θεωρώ πως ήταν λάθος μας το ότι δεν δουλέψαμε περισσότερο στο συγκεκριμένο θέμα. Θα μπορούσαμε να έχουμε ζητήσει ιδέες και από τους απλούς δημότες. Σημασία, όμως, δεν έχει τόσο το θέμα του λογοτύπου, όσο το ότι οι δημότες πρέπει να καταλάβουν ότι ο νέος Δήμαρχος και η νέα Δημοτική Αρχή βλέπουν και τις δύο περιοχές, όπως και τους κατοίκους τους, σαν κάτι το ενιαίο και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνυπάρχουμε αρμονικά, σε ένα πλαίσιο που άλλοι μας επέβαλλαν και συγκεκριμένα ο «Καλλικράτης».

Επειδή, όμως, θα περιμένετε μία ξεκάθαρη απάντηση, μπορώ να σας πω ότι δεν προτίθεμαι, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, να αλλάξω το σήμα του Δήμου. Ίσως στο μέλλον θα έπρεπε να δούμε το θέμα πιο γενικά και, στο πλαίσιο της αλλαγής του σήματος, να αλλάζαμε και το όνομα του Δήμου, αφού, κακά τα ψέματα, ούτε το «Δήμος Παπάγου-Χολαργού» είναι ένα εύηχο όνομα.

Εάν στο μέλλον αλλάζαμε την ονομασία του Δήμου, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και ένα αντίστοιχο σήμα. Πάντως, αυτή τη στιγμή ο Περικλής αδικείται σαφέστατα από την εξίσωση που φαίνεται να δημιουργείται από τις δύο μικρές κεφαλές στο υπάρχον σήμα, καθώς το μέγεθος και η ιστορία των δύο ανδρών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί.


«Συντήρηση ανδριάντα, κήποι αρκετά σιντριβάνια»

Μανώλης Χάλκος: Παρ’ όλα αυτά, Δήμαρχε, οι περιοχές παραμένουν δύο, με δύο ξεχωριστές κεντρικές εισόδους, αυτές της Περικλέους και της Κύπρου. Τη μεν πρώτη κοσμεί ο ανδριάντας του Περικλή, τη δε δεύτερη ο αντίστοιχος έφιππος του Παπάγου. Τα τελευταία χρόνια, η εικόνα που παρουσιάζουν οι δύο αυτές κεντρικές είσοδοι, είναι και παραμένει εκ διαμέτρου αντίθετη. Ο ανδριάντας του Περικλή έχει απαξιωθεί εντελώς, δεν φωτίζεται, τα σιντριβάνια της Περικλέους δεν λειτουργούν, με τα περισσότερα να έχουν καταστραφεί, τη στιγμή που στην Κύπρου, τόσο το άγαλμα του Παπάγου, όσο και τα σιντριβάνια, βρίσκονται σε άριστη και λειτουργική κατάσταση. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η Περικλέους είναι αυτή που οδηγεί και στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου.

Ηλίας Αποστολόπουλος: Πρώτα απ’ όλα, η σύγκριση των δύο αγαλμάτων, αδικεί τον Περικλή. Και τον αδικεί, διότι, το σημείο στο οποίο έχει τοποθετηθεί ο ανδριάντας του Περικλή, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν είναι το καταλληλότερο. Το άγαλμα του Παπάγου βρίσκεται σε έναν ευρύχωρο χώρο, ο οποίος αναδεικνύει περισσότερο το μνημείο, ενώ και το ίδιο το άγαλμα είναι μεγαλύτερο από εκείνο του Περικλή. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα φτιάξουμε ένα νέο άγαλμα για τον Περικλή ή ότι θα μετακινήσουμε το ήδη υπάρχον, θα συμφωνήσω, όμως, μαζί σας, ότι τα τελευταία χρόνια ο χώρος του ανδριάντα του Περικλή δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Ο φωτισμός είναι ελλιπής, ενώ ακόμη και τα κλαδιά του δέντρου που βρίσκεται πίσω από το άγαλμα, πολλές φορές το καλύπτουν και το κρύβουν. Ήδη έχει δοθεί εντολή από εμένα να γίνει ένα ριζικό κλάδεμα του δέντρου, ώστε να μην εμποδίζει την ανάδειξη του Περικλή και βεβαίως, να ενισχυθεί ο φωτισμός, όπως και να ξανατονιστούν τα γράμματα στη βάση του ανδριάντα, τα οποία με τα χρόνια έχουν σβηστεί. Νομίζω πως μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα είναι εμφανής η διαφορά στην εικόνα της συγκεκριμένης περιοχής.

Όσο για την υπόλοιπη Περικλέους, κατ’ αρχήν είμαστε ευτυχείς που διαθέτουμε έναν τόσο όμορφο δρόμο στο Δήμο μας. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει και μία πολυδάπανη συντήρηση. Υπάρχουν αρκετά σιντριβάνια κατά μήκος της Περικλέους, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν λειτουργούν. Όπως δεν λειτουργούν και εκείνα στον περίβολο του Δημαρχείου. Το θέμα είναι ότι πλέον δεν βρισκόμαστε στην εποχή… Αβραμόπουλου, όταν και τα σιντριβάνια είχαν γίνει μόδα σε όλους τους Δήμους και άλλα πράγματα είναι αυτά που προέχουν σήμερα για τους δημότες.

Έχω ζητήσει ήδη από την Τεχνική Υπηρεσία την καταγραφή του συνόλου των σιντριβανιών του Δήμου και το κόστος συντήρησής τους, αλλά θα σας αναγγείλω αυτή τη στιγμή και για πρώτη φορά δημοσίως, πως κάποια θα τα κλείσουμε και θα τα κάνουμε κήπους. Θα ξαναλειτουργήσουμε κάποια άλλα, αλλά δεν θα τα διατηρήσουμε όλα. Εντός του επόμενου έτους θα επαναλειτουργήσει το 60% των σιντριβανιών, τα υπόλοιπα, όμως, όπως για παράδειγμα το μεγάλο σιντριβάνι της πλατείας Κύπρου, θα γίνουν κήποι ή θα πλακοστρωθούν, ώστε να μπορούν και τα παιδιά μας να παίζουν και να χαίρονται σε μεγαλύτερο βαθμό τους κοινόχρηστους χώρους.


«Υπέρ της κοινής παρέλασης, αλλά πρώτα από διαβούλευση»

Μανώλης Χάλκος: Από το «μένουμε… Χολαργό!», έχουμε προτείνει, ήδη, από τις αρχές Οκτωβρίου, τη διεξαγωγή κοινής παρέλασης σε κάθε Εθνική Επέτειο στον ενιαίο Δήμο Παπάγου-Χολαργού και όχι δύο ταυτόχρονων και ξεχωριστών, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Εσείς το θεωρείτε σωστό αυτό που ισχύει ή θα δούμε κάποια αλλαγή στο -άμεσο- μέλλον;

Ηλίας Αποστολόπουλος: Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση αυτή κύριε Χάλκο, γιατί το θέμα αυτό μας έχει απασχολήσει ήδη αρκετά. Θα σας πως μάλιστα πως, σε συνάντηση που είχα με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης στις 2 Σεπτεμβρίου, τους κατέθεσα τις απόψεις μου και τη βούλησή μου για το συγκεκριμένο θέμα. Οι δύο ταυτόχρονες παρελάσεις θεωρώ πως δεν είναι κάτι το σωστό, ενώ και στους περισσότερους «καλλικρατικούς» Δήμους, όντως, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όπως ανακοίνωσα και στους επικεφαλής της μειοψηφίας, το συγκεκριμένο θέμα προτίθεμαι να το περάσω από την Επιτροπή Διαβούλευσης, ώστε να ακούσουμε και τις απόψεις του κόσμου.

Πάντως, οι προτάσεις που μπορούν να γίνουν είναι περιορισμένες και συνοψίζονται στις δύο προτάσεις που έχετε κάνει και εσείς ο ίδιος. Είτε μία παρέλαση στην 25ης Μαρτίου του Χολαργού κάθε Μάρτιο και μία στην Εθνικής Αμύνης του Παπάγου κάθε Οκτώβριο, είτε μία παρέλαση σε ένα κοινό σημείο, με καταλληλότερο, κατά τη γνώμη μου, εκείνο της 25ης Μαρτίου, που είναι και ο δρόμος που ενώνει τα δύο δημοτικά καταστήματα. Οποιαδήποτε απόφαση παρθεί, πάντως, θα είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


«Άδικος νόμος, αλλά πρέπει όλοι να συμμορφωθούν»

Μανώλης Χάλκος: Πινακίδες-ταμπέλες καταστημάτων. Θεωρείτε σωστό το κατέβασμά τους από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, της οποίας και εσείς ο ίδιος υπήρξατε μέλος; Μην ξεχνάμε πως άλλοι επαγγελματίες τις κατέβασαν, άλλοι όχι. Κάποιοι δέχτηκαν πρόστιμο, κάποιοι όχι. Όλο αυτό, κατά τη γνώμη σας, ήταν δίκαιο; Ποια θα είναι η δική σας στάση στο συγκεκριμένο θέμα από εδώ και στο εξής;

Ηλίας Αποστολόπουλος: Το θέμα των διαφημιστικών πινακίδων είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Αν θυμάμαι καλά, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία, αφού κατέγραψε όλες τις παράνομες πινακίδες, έστειλε επιστολή σε όλους τους καταστηματάρχες, προκειμένου να συμμορφωθούν στη σχετική διάταξη. Δεν σας κρύβω ότι αυτή τη στιγμή τα χέρια μας είναι δεμένα. Και θα σας εξηγήσω τι εννοώ.

Υπάρχει ένας νόμος, ο οποίος λέει ξεκάθαρα πως όλες οι διαφημιστικές πινακίδες είναι παράνομες, εκτός από εκείνες που εφάπτονται στην πρόσοψη των κτιρίων. Δηλαδή, μία φωτεινή επιγραφή, ακόμη κι αν βρίσκεται εντός της πρασιάς, εάν δεν εφάπτεται στην πρόσοψη, θεωρείται παράνομη. Με την απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, συμμορφώθηκε περίπου το 65% των επαγγελματιών. Αναλαμβάνοντας εμείς από το Σεπτέμβρη, είχαμε να κάνουμε με τους ανθρώπους που δεν είχαν κατεβάσει τις ταμπέλες και μας ρωτούσαν ποια θα είναι η δική μας πολιτική επί του θέματος και με τους ανθρώπους που τις είχαν κατεβάσει και εξέφραζαν το δικαιολογημένο παράπονο του αθέμιτου ανταγωνισμού, από τη στιγμή που κάποιο γειτονικό κατάστημα διατηρούσε κανονικά τη δική του επιγραφή.

Θεωρώ ότι πρόκειται για έναν άδικο νόμο. Από την πλευρά μας, θα στείλουμε σχετική επιστολή στο αρμόδιο Υπουργείο, αλλά τα χέρια μας ήταν και παραμένουν δεμένα. Δυστυχώς, θα πρέπει να συμμορφωθούν και όσοι επαγγελματίες δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Αυτό που σχεδιάζουμε να κάνουμε εμείς, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των δύο Δημοτικών Κοινοτήτων, Χολαργού και Παπάγου, είναι να τοποθετήσουμε σε επιλεγμένα σημεία των δύο περιοχών διαφημιστικές πινακίδες, πάνω στις οποίες θα μπορούν να διαφημίζονται όσοι από τους επιχειρηματίες του Χολαργού και του Παπάγου το επιθυμούν, δωρεάν. Από εκεί και πέρα, ο νόμος μάς κρατά τα χέρια δεμένα και κάτι άλλο δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.


«Θέλουμε τη λειτουργία του Δημοτικού Καφέ και το χειμώνα»

Μανώλης Χάλκος: Δημοτικό Καφέ. Έργο του Δημήτρη Νικολάου, επί των ημερών του οποίου άνηκε στο Δήμο, για να περάσει στη συνέχεια, επί Βασίλη Ξύδη, στα χέρια ιδιωτών. Δεν λειτουργεί κατά τους χειμερινούς μήνες, παρά το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων θα το ήθελε και τότε ανοιχτό. Κατ’ αρχήν, πώς θα διασφαλίσει η νέα Δημοτική Αρχή τη νομιμότητά του και τι θα κάνετε προκειμένου να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους;

Ηλίας Αποστολόπουλος: Κύριε Χάλκο, ομολογώ πως οι ερωτήσεις σας είναι μία και μία και θα το καταλάβουν και οι δημότες διαβάζοντας τη συνέντευξη αυτή, πως έχετε πιάσει την καρδιά των -τοπικών- προβλημάτων. Πρώτα απ’ όλα, είναι ένα έργο που το έχω ψηφίσει. Υπήρξα μέλος της διοίκησης Νικολάου και μπορώ να σας πω πως ήμασταν όλοι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την προοπτική υλοποίησής του, για την οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον ίδιο το Δημήτρη Νικολάου.

Συγχαρητήρια, όμως, δεν θα έδινα για τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Καφέ. Ο τρόπος λειτουργίας του Δημοτικού Καφέ, όσο άνηκε στο Δήμο, μόνο ερωτηματικά και… θαυμαστικά αφήνει. Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που εντόπισε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, του κυρίου Ξύδη, υπάρχουν αγωγές από ανθρώπους που εργάζονταν και δεν είχαν πληρωθεί, υπάρχουν προμηθευτές που επίσης δεν πληρώθηκαν ποτέ, δεν υπήρξε ποτέ απολογισμός και γενικώς υπάρχουν εκκρεμότητες που πιθανώς στο μέλλον να μας απασχολήσουν.

Από εκεί και πέρα, με την έλευση του «Καλλικράτη», για να παραμείνει το Δημοτικό Καφέ στο Δήμο, θα έπρεπε να δημιουργηθεί Δημοτική Επιχείρηση. Από τη στιγμή που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή επέλεξε να μη δημιουργήσει Δημοτική Επιχείρηση, το Καφέ δεν θα μπορούσε να παραμείνει στο Δήμο. Ακόμη κι αν υπήρχε, όμως, Δημοτική Επιχείρηση, με την απαγόρευση των προσλήψεων από την κεντρική διοίκηση, δεν θα ήταν δυνατή η στελέχωσή του με προσωπικό. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να δημοπρατήσουμε το Δημοτικό Καφέ.

Στο συγκεκριμένο θέμα, για να δοθεί μία οριστική λύση, θα πρέπει να μπορέσουμε να φτιάξουμε το χώρο, ακριβώς όπως τον είχαμε σχεδιάσει επί διοίκησης Νικολάου. Πρέπει να τοποθετήσουμε τη γυάλινη κατασκευή στα προβλεπόμενα 180 τετραγωνικά μέτρα, ώστε το Δημοτικό Καφέ να μπορεί να λειτουργεί και το χειμώνα και όποιος επιχειρηματίας το μισθώνει, να το κάνει για 6 χρόνια, όπως συμβαίνει με όλα τα ακίνητα του Δήμου.

Με την υπάρχουσα κατάσταση, όταν η μίσθωση γίνεται για 1 ή 2 χρόνια, είναι λογικό ο εκάστοτε επιχειρηματίας να κοιτά αποκλειστικά και μόνο το κέρδος και όχι τις πιο προσιτές τιμές ή τον καλλωπισμό του χώρου. Το θέμα κολλάει στο Δασαρχείο, το οποίο, προς το παρόν, δεν μας εγκρίνει την αλλαγή της ρυμοτομικής γραμμής.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, στο συγκεκριμένο πάρκο υπάρχει η πρόβλεψη και η δυνατότητα, από την εποχή της διοίκησης Σκούρτη, να χτιστούν περίπου 2.000 τετραγωνικά μέτρα, για πνευματικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, στη γωνία επί των οδών 25ης Μαρτίου και Καραϊσκάκη. Η διοίκηση Νικολάου, στη συνέχεια, πολύ σωστά αποφάσισε πως, επειδή οι καιροί έχουν αλλάξει, ο Χολαργός δεν χρειάζεται ένα ακόμη πολιτιστικό κέντρο, πόσο μάλλον μέσα σε πάρκο γεμάτο από πεύκα, πολλά από τα οποία θα έπρεπε να κοπούν για να χτιστεί το οτιδήποτε, αλλά αντί αυτού, στο σημείο του πάρκου που υπάρχει ήδη ο κατάλληλος χώρος, να στηθεί ένα αναψυκτήριο μόλις 180 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο όλες οι ηλικίες θα μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ και το αναψυκτικό τους, μαζί με τα παιδικά όργανα για τα μικρά παιδιά, μέσα σε ένα όμορφο χώρο, γεμάτο οξυγόνο.

Δυστυχώς, αν και βρισκόμαστε πια στο 2014, το Δασαρχείο συνεχίζει να μην απαντά σε συγκεκριμένη πρότασή μας, η οποία είναι και προς όφελος των δημοτών και των κατοίκων της περιοχής μας. Και επαναλαμβάνω. Δεν μιλάμε για μπετόν. Έχω ακούσει από διάφορες δημοτικές παρατάξεις να μιλούν για μπετόν, τσιμεντοποίηση και κοπή δέντρων, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Μιλάμε για κατασκευή από ξύλο, αλουμίνιο και γυαλί, η οποία, άλλωστε, έχει ήδη στηθεί και αγκαλιαστεί από την πλειοψηφία των πολιτών, χωρίς την παραμικρή περιβαλλοντική επίπτωση.


«Μονάδα Υγείας στη Μεσογείων, έλλειψη υπαλλήλων για δεύτερο ΚΕΠ»

Μανώλης Χάλκος: Ο Χολαργός είχε μέχρι πριν λίγα χρόνια τα δικά του διοικητικά γραφεία του ΙΚΑ, όπως και ένα δεύτερο ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των πολιτών, στην πλατεία Δημοκρατίας. Αμφότερα, χάθηκαν επί Δημαρχίας Ξύδη. Τι να περιμένουμε από εδώ και στο εξής πάνω σε αυτά τα δύο θέματα από εσάς;

Ηλίας Αποστολόπουλος: Τα τελευταία χρόνια γίνονται συγχωνεύσεις σε όλο τον κρατικό φορέα. Συγχωνεύσεις νοσοκομείων, σχολείων, Δήμων, εφοριών. Μην ξεχνάμε και τον αγώνα που δώσαμε για να κρατήσουμε την εφορία στο Χολαργό, όταν συγχωνεύτηκε με εκείνη της Αγίας Παρασκευής. Ο ίδιος αγώνας έγινε και για τις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, οι οποίες τελικά έφυγαν από το Δήμο μας και εγκαταστάθηκαν στην Αγία Παρασκευή. Εμείς, από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε τις πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση, αλλά το να επαναφέρουμε μόνοι μας τις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στο Χολαργό, είναι ανέφικτο.

Τα ιατρεία, πάντως, του ΙΚΑ συνεχίζουν να λειτουργούν στο Χολαργό, επί της λεωφόρου Μεσογείων και μάλιστα είχα πρόσφατα κάποια ραντεβού, τόσο με τον Υπουργό Υγείας, τον κ. Βορίδη, όσο και με την Υφυπουργό, την κ. Παπακώστα, στους οποίους πρότεινα να συγχωνευτούν στο συγκεκριμένο χώρο τα δικά μας ιατρεία, με εκείνα του Κάτω Χαλανδρίου, τα οποία βρίσκονται ακριβώς απέναντι, επίσης επί της λεωφόρου Μεσογείων, έτσι ώστε να διαθέτουμε περισσότερες ειδικότητες, με μεγαλύτερο προσωπικό.

Ο Υπουργός και η Υφυπουργός συμφώνησαν στην πρότασή μας για τη δημιουργία αυτής της Μονάδας Υγείας, η οποία και κοντά στο Μετρό του Χολαργού βρίσκεται, αλλά και θα εξυπηρετεί και άλλες περιοχές, όπως το Χαλάνδρι και το Νέο Ψυχικό και μέσα στο Δεκέμβριο πιστεύω πως θα έχουμε οριστικές αποφάσεις.

Αναφορικά με το δεύτερο ΚΕΠ του Χολαργού, θεωρώ πως η επιλογή της τοποθεσίας του ήταν εξ αρχής λανθασμένη. Βρισκόταν σε ένα σημείο που δεν βόλευε, κρυμμένο ουσιαστικά μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο το οποίο δεν είναι πολυσύχναστο, με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος να αγνοεί ακόμη και την ύπαρξη του ίδιου του ΚΕΠ. Παρ’ όλα αυτά, ο κυριότερος λόγος που η προηγούμενη διοίκηση αποφάσισε να το καταργήσει, ήταν διότι δεν υπήρχε προσωπικό για να το στελεχώσει. Η εξοικονόμηση εσόδων, ήταν ο δεύτερος λόγος.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ακόμη περιμένουμε την έλευση υπαλλήλων, ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να στελεχώσουμε ένα ακόμη ΚΕΠ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο υπάλληλοι για το ΚΕΠ του Παπάγου και τρεις υπάλληλοι για το ΚΕΠ Χολαργού. Απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο όσο δεν το έχουμε, δεν μπορούμε να στελεχώσουμε το τρίτο ΚΕΠ. Για το λόγο αυτό, όσες δουλειές γίνονται στο ΚΕΠ, προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να τις εξυπηρετούμε, τόσο στο Δημαρχείο του Χολαργού, όσο και στο πρώην Δημαρχείο του Παπάγου.

Η μεγάλη μας επιτυχία, ωστόσο, θα είναι να καταφέρουμε να καταστήσουμε το Δήμο μας ένα ψηφιακό Δήμο, όπου, μέσα από το σάιτ, αλλά και από άλλες λειτουργίες του Δήμου, οι οποίες στο επόμενο διάστημα θα αναβαθμιστούν, οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν ό,τι πιστοποιητικό ή βεβαίωση χρειάζονται, ακόμη και απαντήσεις σε οποιαδήποτε ερώτηση υποβάλλουν.


«Δύσκολη υπόθεση το κολυμβητήριο, εφικτή η κατασκευή του ανοιχτού θεάτρου»

Μανώλης Χάλκος: Λόφος Τσακού. Εκκρεμεί το πολύ μεγάλο έργο του κολυμβητηρίου του Χολαργού, οι ενέργειες για το οποίο ξεκίνησαν επί Δημαρχίας Νικολάου, αλλά και η κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στις παρυφές των βράχων, μία πρόταση που είχα την τιμή να θέσω επίσημα τον Οκτώβριο του 2008, ως τότε μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του πρώην Δήμου Χολαργού. Τα δικά σας σχέδια;

Ηλίας Αποστολόπουλος: Κατ’ αρχήν, να θυμίσουμε στους δημότες πως υπάρχει μια υπογεγραμμένη σύμβαση από τον Οκτώβριο του 2010, του πρώην Δημάρχου, Δημήτρη Νικολάου, για την κατασκευή ανοιχτού κολυμβητηρίου στο λόφο Τσακού, με την πρόβλεψη στη συνέχεια να μετατραπεί σε κλειστό. Και ο ανάδοχος έχει βγει και η σύμβαση έχει υπογραφτεί μεταξύ του αναδόχου και του τότε Δημάρχου, ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σημαντικά προβλήματα.

Το πρώτο πρόβλημα αφορά την αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε κάνει έγκαιρα τις απαιτούμενες ενέργειες και είχε αποφασίσει για τη σχετική αλλαγή, ώστε να μας έρθει το περίγραμμα της κόκκινης γραμμής και να μπορεί στη συνέχεια ο εργολάβος να ξεκινήσει τις εργασίες. Δυστυχώς, όμως, έχει ζητηθεί και η άποψη του Δήμου Αγίας Παρασκευής, επειδή στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν κάποιες διεκδικήσεις από την πλευρά του γειτονικού μας Δήμου, ο οποίος, όμως, συνεχίζει μέχρι σήμερα να μην απαντά στο αίτημα για αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου. Δεν είναι ότι συμφωνεί ή δεν συμφωνεί με την αλλαγή, αλλά ότι δεν απαντά καθόλου! Για το λόγο αυτό, το θέμα του κολυμβητηρίου έχει μείνει στάσιμο.

Εγώ από τη στιγμή που ανέλαβα τη Δημαρχία έχω κάνει ήδη τρεις συναντήσεις με το νέο Δήμαρχο της Αγίας Παρασκευής, τον κ. Σταθόπουλο. Προσπαθούμε να βρούμε λύση στο θέμα, αλλά ο Δήμος Αγίας Παρασκευής συνεχίζει να θεωρεί πως το μισό κομμάτι του λόφου Τσακού είναι στα διοικητικά του όρια και του ανήκει. Εμείς φυσικά έχουμε αντίθετη άποψη και έχουμε πάρει ήδη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για επανακαθορισμό των ορίων μεταξύ των δύο Δήμων και εν πάσει περιπτώσει, επειδή θεωρούμε πως το έργο αυτό είναι κάτι που λείπει από το Δήμο Παπάγου-Χολαργού και το οποίο το θέλουν και οι ίδιοι οι δημότες, κάνουμε το παν για να βρούμε μία αμοιβαία λύση και να μπορέσουμε να το προχωρήσουμε.

Αυτό είναι το ένα πρόβλημα. Το δεύτερο είναι η χρηματοδότηση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο έργο. Αυτό σημαίνει ότι όταν θα είμαστε έτοιμοι για να το ξεκινήσουμε, θα πρέπει να απευθυνθούμε είτε στην Περιφέρεια, είτε στα αρμόδια Υπουργεία, είτε σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, εφόσον υπάρχει ανοιχτό εκείνη την περίοδο, για να μπορέσουμε να πάρουμε τη χρηματοδότηση, καθώς από ίδιους πόρους η κατασκευή του κολυμβητηρίου είναι σχεδόν ανέφικτη.

Για το θέμα του ανοιχτού θεάτρου, χαίρομαι ιδιαίτερα για το ότι οι απόψεις μας συμπίπτουν, από τη στιγμή που και εσείς ο ίδιος είχατε κάνει επίσημη πρόταση για την κατασκευή του, με την ιδιότητά σας ως μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του πρώην Δήμου Χολαργού. Η πρόταση αυτή μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και παρ’ ότι διαθέτουμε ήδη το κηποθέατρο της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου, η κατασκευή ενός μεγαλύτερου ανοιχτού θεάτρου στο λόφο Τσακού βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά μας. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως βρισκόμαστε σε μία περιοχή περίπου 60.000 κατοίκων, τις ανάγκες της οποίας ένα κηποθέατρο 1.500 θέσεων δεν είναι ικανό από μόνο του να τις καλύψει.


«Τραγική η κατάσταση στον παράδρομο, αλλά δεν υπάρχει, ακόμη, μελέτη»

Μανώλης Χάλκος: Ας μεταφερθούμε προς... παραλία μεριά. Την κατάσταση του παράδρομου της λεωφόρου Μεσογείων θα τη γνωρίζετε. Τραγικές συνθήκες, με τον καθένα να κάνει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει και όπως το θέλει. Πεζοδρόμια μονίμως κατειλημμένα από αυτοκίνητα, ανεπαρκής φωτισμός, οδόστρωμα γεμάτο μπαλώματα. Ο παράδρομος χρειάζεται ριζική και βιώσιμη ανάπλαση, από την Αναστάσεως, μέχρι τη 17ης Νοεμβρίου. Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάτι τέτοιο μέχρι το 2019;

Ηλίας Αποστολόπουλος: Είναι ένα έργο το οποίο θα αλλάξει την όψη της πόλης μας. Η ανάπλαση του παράδρομου, από την Αναστάσεως μέχρι τη 17ης Νοεμβρίου είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει. Και συμφωνώ μαζί σας στο ότι η κατάσταση στον παράδρομο είναι τραγική. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, παρκάρει όπου θέλει, δεν υπάρχει χώρος να περπατήσεις, ενώ και τα βράδια, με τα μπαράκια που έχουν ανοίξει κοντά στο σταθμό του Μετρό του Χολαργού, η επιβάρυνση του παράδρομου είναι εξίσου μεγάλη.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν έχουμε στα χέρια μας κάποια μελέτη. Για το λόγο αυτό έχουμε βάλει στο τεχνικό πρόγραμμα του 2015 εγγραφή για μελέτη του συνόλου του συγκεκριμένου χώρου, ώστε, είτε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, είτε κάποιος εξωτερικός μελετητής, να μας κάνει μία ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία, φυσικά, θα συζητήσουμε και με τους ίδιους τους κατοίκους, ώστε να δούμε ποια θα είναι η καλύτερη λύση για όλους.


«Ποτέ ξανά στην οδό 25ης Μαρτίου η λαϊκή αγορά»

Μανώλης Χάλκος: Θα ξαναδούμε τη Λαϊκή στην 25ης Μαρτίου; Και γενικώς, υπάρχει κάποιο γενικότερο πλάνο από πλευράς διοίκησης του Δήμου για τη Λαϊκή Αγορά του Χολαργού;

Ηλίας Αποστολόπουλος: Η δική μου πρόταση, όσον αφορά την τρίτη θέση της Λαϊκής Αγοράς στο Χολαργό, δηλαδή εκείνη της οδού 25ης Μαρτίου, είναι να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον στο εν λόγω σημείο, το οποίο το θεωρώ ακατάλληλο. Η οριστική απόφαση, βέβαια, θα προκύψει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Από εκεί και πέρα, τόσο η οδός Φανερωμένης, όσο και η οδός Ευριπίδου, θεωρώ πως είναι κατάλληλοι δρόμοι για τη φιλοξενία της Λαϊκής Αγοράς. Βέβαια, οι γειτονιές του Κάτω Χολαργού είναι λίγο αδικημένες, διότι βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση και από τα δύο σημεία.

Μία σκέψη για τη Λαϊκή της Φανερωμένης είναι η τοποθέτηση των εμπορικών πάγκων και των πάγκων των τροφίμων να εναλλάσσεται, δηλαδή τη μία Δευτέρα οι εμπορικοί πάγκοι να βρίσκονται μεταξύ της Ελευθερίου Βενιζέλου και της πλατείας Καμαράτου, με εκείνους των τροφίμων από την πλατεία Καμαράτου έως το γήπεδο και την αμέσως επόμενη Δευτέρα να συμβαίνει το αντίστροφο. Από εκεί και πέρα, εξετάζουμε το ενδεχόμενο της ύπαρξης και ενός τρίτου δρόμου στο Χολαργό για τη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς, όσο δύσκολο κι αν είναι κάτι τέτοιο. Θα υπάρξει, πάντως, σχετική διαβούλευση με τους κατοίκους, από τους οποίους περιμένουμε να μας κάνουν τις δικές τους προτάσεις.

Ετικέτες , ,