8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: «Να τι σημαίνει σύγχρονος Δήμος για την Παιδεία»

Διαβάστε την ανακοίνωση-παρέμβαση της δημοτικής παράταξης του Χάρη Κουγιουμτζόπουλου με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των «8 Προτάσεων»:

Ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά και καταγράφεται άλλη μια χρονιά υποβάθμισης των σχολείων μας, με περισσότερα παιδιά σε κάθε τάξη, λιγότερες υποστηρικτικές αίθουσες, μικρότερη αναλογία προαυλίων για κάθε παιδί και ακόμη παλαιότερες και φθαρμένες υποδομές.

Η δημοτική μας αρχή έχει πετάξει λευκή πετσέτα και δρα ως απλός παρατηρητής στην εθνική υποβάθμιση της παιδείας, αφήνοντας τους μαθητές του στο έλεος του Μνημονιακού Περιβάλλοντος και στους γονείς το κόστος της αυτενέργειας.

Κι όμως η επένδυση στην Παιδεία και στο μέλλον μιας τοπικής κοινωνίας θα έπρεπε να είναι η βασική μέριμνα και πρώτη προτεραιότητα ενός Δήμου.

Ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός Δήμος σήμερα:

Εκσυγχρονίζει τις σχολικές υποδομές και φτιάχνει σ’ αυτές ένα νέο ελκυστικό παιδαγωγικό περιβάλλον.

Μεριμνά έτσι ώστε η αναλογία των υποδομών να διευρύνεται και να αντιστοιχούν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα αιθουσών, υποστηρικτικών χώρων και προαυλίων σε κάθε παιδί.

Φτιάχνει μελέτες και εξασφαλίζει συνεχώς νέους χώρους εκπαίδευσης.

Εξοπλίζει τα σχολεία με χώρους αναψυχής, φιλόξενες και ελκυστικές αίθουσες διδασκαλίας, με εργαστήρια, όργανα σωματικής άσκησης, τεχνολογίες παιδαγωγικής, εστιατόρια με κατάλληλο περιβάλλον και σύγχρονο παιδαγωγικό εξοπλισμό, ακόμη και στα προαύλια και με αίθουσες πολλαπλών χρήσεων πλήρως εξοπλισμένες με έμφαση στις νέες τεχνολογίες.

Μεριμνά για την άψογη συντήρηση και την καθαριότητα των σχολείων.

Ένας σύγχρονος δήμος υποστηρίζει και ενισχύει τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία.

Έχει τακτική συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους για να μπορεί να παρεμβαίνει νόμιμα και σύμφωνα με την παιδαγωγική επιστήμη με σκοπό την αναβάθμιση στην ποιότητα της εκπαίδευσης.

Συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με τα σχολικά συμβούλια σε δημόσιες συνεδριάσεις και με δυνατότητα διευρυμένου διαλόγου και με τους γονείς.

Συγκροτεί Δημοτικό Συμβούλιο Νέων και διοργανώνει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την Παιδεία.

Εξασφαλίζει θεσμοθετημένα και με διαφάνεια αλλά και διακριτικότητα όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, γραφική ύλη κ.λπ. στα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Διαθέτει Γραφείο Παιδείας πλήρως στελεχομένο με σκοπό την ενίσχυση του ρόλου των συλλόγων γονέων και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων με το Υπουργείο Παιδείας.

Υποστηρίζει τα σχολεία στη συμμετοχή τους σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Αναπτύσσει προγράμματα ψυχομετρήσεων και επαγγελματικού προσανατολισμού.

Αναπτύσσει προγράμματα εκπαίδευσης και συμβουλευτικής γονέων με τη υποστήριξη ψυχολόγων και παιδαγωγών, ειδικά σε θέματα μαθησιακών δυσκολιών, μελέτης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Δημιουργεί Ανοιχτά Σχολεία στην Γειτονιά δίνοντας ένα διαφορετικό σχολικό περιβάλλον για τα παιδιά με απογευματινά προγράμματα, μελέτης, έκφρασης, δημιουργίας και διασκέδασης και εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις με στοχευμένα εξωσχολικά προγράμματα.

Διαμορφώνει ασφαλείς διαδρομές γύρω από τα σχολεία και προωθεί την Βιώσιμη Κινητικότητα στην πρόσβασή τους.

Αναπτύσσει προγράμματα υγείας για τους μαθητές με εμβολιασμούς, προληπτικές εξετάσεις και φάκελο υγείας και με ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους οικονομικά αδύνατους.

Ένας σύγχρονος δήμος διαθέτει ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για τα θέματα της παιδείας με δυνατότητα δημόσιου διαλόγου, ενημέρωσης και κατάθεσης ιδεών και καινοτόμων πρωτοβουλιών.

Τέλος, ένας σύγχρονος δήμος δεν ξεχνάει τους φοιτητές του, αλλά δημιουργεί Γραφείο Διασύνδεσης για την υποστήριξή τους στις ανάγκες τους, είτε αυτοί φεύγουν στην επαρχία ή το εξωτερικό, είτε αυτοί έχουν ανάγκη δημιουργίας βιογραφικού μέσω επαγγελματικής εμπειρίας.

Ένας σύγχρονος δήμος σήμερα, διαθέτει σχολεία που παραπέμπουν στο μέλλον και δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους μαθητές του.

Ετικέτες , ,