6.200 ευρώ στον κάλαθο των αχρήστων...

Η ίδια Δημοτική Αρχή (Παπάγου-Χολαργού) που το 2011 στρεφόταν με κάθε επισημότητα εναντίον του ίδιου του Υμηττού, είναι εκείνη που το 2017 προσπαθεί να πλασαριστεί ως η... προστάτιδά του!

6.200 ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που στις 20 Σεπτεμβρίου 2017 ενέκρινε ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, ώστε να εκταμιευτεί από τα ταμεία του Δήμου, για την υπηρεσία γνωμοδότησης για την υπόθεση δημιουργίας του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή-Ιλισός. Για μία δηλαδή στημένη γνωμοδότηση, από τη στιγμή που και οι πέτρες εκ των προτέρων γνωρίζουν πως το συμπέρασμά της θα είναι αρνητικό. Αρνητικό στην προοπτική ανέγερσης του γηπέδου, θετικό στα «θέλω» του Δήμου και της διοίκησης Αποστολόπουλου. 6.200 ευρώ πεταμένα στην ουσία στον κάλαθο των αχρήστων, την ώρα που πολύ σημαντικότερα θέματα τρέχουν και απασχολούν την καθημερινότητα των δημοτών.

Την ίδια ώρα, με οριστική και αμετάκλητη απόφασή της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε την Παρασκευή (22/9) δεκτές τις αιτήσεις 7 Δήμων της Αττικής, συμπεριλαμβανομένου ΚΑΙ του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, ακυρώνοντας το Προεδρικό Διάταγμα του 2011, με το οποίο είχαν ληφθεί τα πιο πρόσφατα και τα πιο αυστηρά μέτρα προστασίας για τον Υμηττό.

Αναλυτικότερα, οι Δήμοι Παπάγου-Χολαργού, Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παιανίας-Γλυκών Νερών και Γλυφάδας, το 2011 είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούσαν να ακυρωθεί το από 14/6/2011 Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των μητροπολιτικών πάρκων Γουδή-Ιλισίων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 2996/2014 απόφασή της, απέστειλε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4 προδικαστικά ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος του 2011. Συγκεκριμένα, τα ερωτήματα αφορούσαν την υποχρέωση ή μη εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας 2001/42 περί έκδοσης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από την έκδοση του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015, με την υπ’ αριθμ. C453/14 απόφασή του, έκρινε ότι βάσει της οδηγίας 2001/42 απαιτούνταν στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση πριν από τη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Σπυρίδωνα Μαρκάτη, με τις υπ’ αριθμ. 2355-2361/2017 αποφάσεις της, έκανε δεκτές τις αιτήσεις των εν λόγω 7 Δήμων, κρίνοντας ότι το Προεδρικό Διάταγμα του 2011 έχει πλημμέλεια γιατί εκδόθηκε χωρίς να τηρηθεί «η διαδικασία της προηγούμενης στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης» και το ακύρωσαν.

Υπενθυμίζεται ότι με το Προεδρικό Διάταγμα του 2011 (τροποποιούσε παλαιότερο του 1978) ο Υμηττός χωρίστηκε εκ νέου σε πέντε ζώνες, με σημαντικότερη την α’ ζώνη (απόλυτης προστασίας).

Πρόκειται ουσιαστικά για τη ζώνη που ακουμπά, μεταξύ άλλων, τον οικιστικό ιστό του Χολαργού και του Παπάγου, καθώς και τη λεωφόρο Κατεχάκη, δίπλα στην οποία προορίζεται να ανεγερθεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Η ίδια λοιπόν Δημοτική Αρχή Παπάγου-Χολαργού (Ξύδης-Αποστολόπουλος το 2011, Αποστολόπουλος-Ξύδης το 2017) που στην ουσία το 2011 στρεφόταν με κάθε επισημότητα εναντίον του ίδιου του Υμηττού, είναι εκείνη που το 2017 προσπαθεί να πλασαριστεί ως η... προστάτιδά του! Με πρόσχημα ένα γήπεδο που μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει στους Αθηναίους και δη στους Χολαργιώτες και τους Παπαγιώτες.

Εδώ βέβαια θα αναρωτηθεί κανείς για ποιο γήπεδο μιλάμε, από τη στιγμή που σε λίγο μπορεί να μην υπάρχει καν Παναθηναϊκός, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στην «πράσινη» ΠΑΕ. Κι όμως. Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά το γήπεδο αυτό θα αποτελέσει και το θεμέλιο λίθο για την αναγέννηση από τις στάχτες του, σηματοδοτώντας παράλληλα και τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε...

Ετικέτες ,