Δύο Χολαργιώτες στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων

Με τη συμμετοχή δύο νεαρών Χολαργιωτών, φοιτητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ξεκινά την Παρασκευή (10/3) στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ). Το Μοντέλο Βουλής  των  Ελλήνων  είναι  το
πρώτο συνέδριο προσομοίωσης των διαδικασιών της Βουλής των Ελλήνων. Νέοι από κάθε σχολή της χώρας ή του εξωτερικού λαμβάνουν θέσεις βουλευτών και υπουργών, συζητούν θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και αποφασίζουν ψηφίζοντας τα δικά τους νομοσχέδια.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να προωθήσει την ιδέα της Δημοκρατίας. Οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν και αποφασίζουν με βάση το γόνιμο διάλογο, εξοικειώνονται με τον κοινοβουλευτισμό και μαθαίνουν το σύγχρονο τρόπο νομοθέτησης μέσα από μία διαδραστική εμπειρία. Η προσομοίωση περιλαμβάνει τέσσερις ισάριθμες κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες καλύπτουν όλο το ιδεολογικό φάσμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Κάθε κοινοβουλευτική ομάδα αποτελείται από τον αρχηγό της, τους επιμέρους τομεάρχες και τους βουλευτές της και προσπαθεί να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο στα νομοσχέδια μέσα από τη συνεργασία και τη δημοκρατική τους λειτουργία.

Ο βασικός στόχος των βουλευτών είναι να επεξεργαστούν και να ψηφίσουν τα Νομοσχέδια, πρώτα στις Επιτροπές τους και έπειτα ως σύνολο στην Ολομέλεια της Βουλής. Η Κυβέρνηση καταθέτει τα νομοσχέδια και κάθε βουλευτής τροποποιεί τις προτάσεις ή προσθέτει δικές του, ώστε να προκύψει η τελική απόφαση της Επιτροπής. Κατά τη συζήτηση, οι βουλευτές καλούνται να τηρήσουν τις αρχές της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, την οποία μέσα στην επιτροπή συντονίζει ο αρμόδιος τομεάρχης. Εφόσον όμως δεν συμφωνούν, μπορούν να αποκλείνουν από αυτή, να ανεξαρτητοποιηθούν ή ακόμα και να δημιουργήσουν μία δική τους ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα.

Εκπροσώπους βουλευτές στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων θα έχει και η πόλη μας, με την Ειρήνη Κουμουτσέα και τον Ρότζερ Σάμαα να συμμετέχουν ως βουλευτές στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το 2017 θα ασχοληθεί με τον Αθλητισμό και συγκεκριμένα τη βία στα γήπεδα, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, τις κάμερες ασφαλείας, την αστυνόμευση, τους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών και το ντόπινγκ.

Ετικέτες