Υπέρ του αυτονόητου Ανυφαντής, Κουγιουμτζόπουλος, Γεωργακοπούλου

Σε καλό και ήρεμο κλίμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (22/3) στο Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου-Χολαργού η εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση για το θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στου Γουδή. Παρουσία αρκετών δημοτών στις θέσεις του ακροατηρίου, ο Δήμαρχος, Ηλίας Αποστολόπουλος,  άνοιξε
το θέμα κάνοντας μια σχετική ενημέρωση για το μητροπολιτικό πάρκο, γνωστοποιώντας πως εντός της εβδομάδας έχει προγραμματισμένες συναντήσεις, τόσο με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, όσο και με τον Αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Χρήστο Παναγόπουλο. Μοναδικό μελανό σημείο της συνεδρίασης αποτέλεσαν οι φωνές και μια γενικότερη αδικαιολόγητη οχλαγωγία από τους... πολέμιους του γηπέδου, την ώρα που στο μικρόφωνο εκφραζόταν η αντίθετη άποψη. Και όπου... πολέμιοι, κάτοικοι κυρίως του Παπάγου, μέσου όρου ηλικίας άνω των 75 ετών.


Η είδηση από την όλη συζήτηση δεν είναι άλλη πέρα από τις φωνές του αυτονόητου, οι οποίες εκφράστηκαν από τρεις Δημοτικούς Συμβούλους και έναν δημότη. Γιώργος Ανυφαντής (Ενεργοί Δημότες), Χάρης Κουγιουμτζόπουλος (8 Προτάσεις) και Ελένη Γεωργακοπούλου (Δίκτυο Πολιτών/ΣΥΡΙΖΑ), δεν τάχθηκαν απλώς υπέρ του γηπέδου, αλλά ήταν και οι μοναδικοί Δημοτικοί Σύμβουλοι που με σοβαρή και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις.


«Ποιος ευρωπαϊκός Δήμος δεν θα ήθελε μια τέτοια υποδομή, εφόσον υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο από την κυβέρνηση» αναρωτήθηκε εύλογα ο Γιώργος Ανυφαντής, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του place branding που θα αποκτούσε η περιοχή με τη σύνδεση του ονόματός της με το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Σαφέστατο «ναι» στο μητροπολιτικό πάρκο αλλά και στο γήπεδο από τον νέο επικεφαλής της πρώην παράταξης Νικολάου, ο οποίος μάλιστα καυτηρίασε τη στάση των αντιφρονούντων στο θέμα του Σταθμού Μεταφόρτωσης Αποβλήτων, ο οποίος χωρίς καμία αντίδραση από πουθενά πρόκειται να εγκατασταθεί εντός της παπαγιώτικης πλευράς του Υμηττού.


Επιστολή που θα αποστείλει στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, διάβασε από τη μεριά του ο επικεφαλής των «8 Προτάσεων», Χάρης Κουγιουμτζόπουλος. Ο κ. Κουγιουμτζόπουλος υπενθύμισε πως υπάρχει μεγάλη μερίδα δημοτών που ουδόλως εκφράζεται από το Δελτίο Τύπου που έσπευσε να εκδώσει η Δημοτική Αρχή κατά του γηπέδου, τονίζοντας πως υπό προϋποθέσεις το εν λόγω έργο θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία ακόμη και για το Δήμο Παπάγου-Χολαργού. Δωρεάν κατ’ εξαίρεση διέλευση των οχημάτων από την Αττική Οδό, υπογειοποίηση της Κατεχάκη, παραχώρηση εισιτηρίων διαρκείας σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, χρήση του γηπέδου από τη νεολαία της πόλης, ήταν μερικές από τις πρωτοποριακές προτάσεις του κ. Κουγιουμτζόπουλου, με τον πρώην εκδότη των «30 Ημερών» να υπογραμμίζει εύστοχα πως μια Δημοτική Αρχή που με αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου κόβει 100 δέντρα το χρόνο από πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους δεν μπορεί να παριστάνει την... ευαίσθητη σε θέματα οικολογίας.


Η μοναδική (μετά την προσχώρηση Ζήκα στη ΛΑΕ) Δημοτική Σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο, Ελένη Γεωργακοπούλου, αναρωτήθηκε εάν οι Χολαργιώτες και οι Παπαγιώτες θα ζούσαν καλύτερα και θα ήταν ευχαριστημένοι χωρίς την Αττική Οδό, ένα έργο υποδομής που επίσης πολεμήθηκε, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως εάν για το γήπεδο απαιτηθεί η κοπή 10 δέντρων και η ταυτόχρονη φύτευση 100 άλλων σε διαφορετικό σημείο, θα ψηφίσει, όταν έρθει η ώρα, υπέρ.


Από τη μεριά τους, κατά του γηπέδου τάχθηκαν μέσω των ομιλιών τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Περικλής Ζήκας (Δίκτυο Πολιτών/ΛΑΕ), Γιάννης Κεχρής (Δημοτική Αναγέννηση), Χριστίνα Πολυκαλά (Κοινωνία Δημοτών), Δημήτρης Οικονόμου (παράταξη Αποστολόπουλου), Νίκος Κουτάκης (Ανεξάρτητος), Νίκος Στάππας (8 Προτάσεις) και Άννα-Μαρία Τσικρικώνη (παράταξη Αποστολόπουλου).


Ο κ. Ζήκας εστίασε στις εμπορικές χρήσεις (σ.σ. δεν προβλέπονται πουθενά τέτοιες χρήσεις) που θα επιβαρύνουν κι άλλο την περιοχή, η κ. Πολυκαλά διεμήνυσε πως το γήπεδο δεν πρόκειται να γίνει γιατί θα αντισταθούν μέχρι και τα... νοσοκομεία, ο κ. Οικονόμου εστίασε στο ότι το σημείο που προτείνεται για την κατασκευή του γηπέδου δεν είναι το κατάλληλο, ο κ. Κουτάκης μίλησε για... μάσκες οξυγόνου που θα χρειαστεί να φορούν οι ασθενείς των παρακείμενων νοσοκομείων από τα καπνογόνα και τη... βρομιά που θα κατακλύσει του Παπάγου (!), ο κ. Στάππας έκανε αναφορά σε πιθανούς βανδαλισμούς εντός μιας περιοχής αμιγούς κατοικίας και η Άννα-Μαρία Τσικρικώνη για λάθος επιλογή τοποθεσίας.


Ο Γιάννης Κεχρής, αφού... χαιρέτισε τις -κατά του γηπέδου- ανακοινώσεις Αποστολόπουλου, Ζήκα και Τίγκα, έκανε λόγο για ταφόπλακα του μητροπολιτικού πάρκου με το νέο γήπεδο εντός του, προτείνοντας αντ’ αυτού ένα ενιαίο... πάρκο από την οδό Ναυαρίνου έως το «Ερρίκος Ντυνάν» (!), για να... αφήσει με το στόμα ανοιχτό άπαντες, όταν ύστερα από όλα αυτά ομολόγησε πως η μισή του παράταξη τάσσεται εναντίον του (!!!) στο θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου... Κάτι άλλωστε που αποδείχτηκε στην πράξη και με την ηχηρή απουσία από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης Κεχρή, Δημήτρη Τούτουζα.


Το λόγο μετά τους Δημοτικούς Συμβούλους πήραν και οι δημότες, με τους κ.κ. Μποζικάκη, Γαρύφαλλο, Μαυράκο να τάσσονται κατά του γηπέδου, χαρακτηρίζοντάς το ως... έκτρωμα και ανακοινώνοντας σχετική κινητοποίηση για τις 4 Απριλίου 2017.


Στο αντίθετο μήκος κύματος, ο Θάνος Τσουκνίδας (δημότης Παπάγου-Χολαργού, εκπρόσωπος «East End») τόνισε πως ήταν άστοχο να εκδοθούν άμεσα από τους δημοτικούς παράγοντες τρεις ανακοινώσεις, οι οποίες αν μη τι άλλο χαρακτηρίζονταν από εμπάθεια και προκατάληψη.


Ο κ. Τσουκνίδας υπενθύμισε πως κατά το παρελθόν υπήρξαν κινητοποιήσεις με μετρήσιμο όγκο και από τις δύο πλευρές, καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα περί γειτνίασης με νοσοκομεία και οικιστικό ιστό, με την παράθεση τριάντα (30) παρόμοιων περιπτώσεων γηπέδων ανά την Ευρώπη.


Ο εκπρόσωπος των οργανωμένων φίλων του Παναθηναϊκού αναρωτήθηκε εάν ένας νέος νόμος που θα περιλαμβάνει το γήπεδο γίνει εξίσου σεβαστός από όλες τις πλευρές, προτάσσοντας παράλληλα τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν μέσα από ένα τέτοιου μεγέθους πρότζεκτ.


Αν και ο Δήμαρχος απέφυγε στο τέλος να οδηγήσει τη συζήτηση σε ψηφοφορία, προκειμένου όπως δήλωσε να μην υπάρξει μεγαλύτερος διχασμός στην τοπική κοινωνία, ο Περικλής Ζήκας ουσιαστικά ανάγκασε τον Ηλία Αποστολόπουλο στην έκδοση ψηφίσματος-υιοθέτησης του πρόσφατου Δελτίου Τύπου της Δημοτικής Αρχής κατά του γηπέδου. Το ψήφισμα πέρασε κατά πλειοψηφία, με τον Γιώργο Ανυφαντή, τον Χάρη Κουγιουμτζόπουλο και την Ελένη Γεωργακοπούλου να ψηφίζουν κατά, δηλαδή υπέρ του γηπέδου, κάτι που ουσιαστικά έπραξε και ο Νίκος Αποστολόπουλος (παράταξη Δασκαλόπουλου), μέσω της λευκής του ψήφου. Για την ιστορία, κατά του γηπέδου ψήφισαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης Βασίλης Σιαμάνης και Γιώργος Τσουροπλής, με τον πρώτο να αποτελεί μέγα υπέρμαχο της «Αγιάς Σοφιάς» στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον δεύτερο γνωστό Παναθηναϊκό και μέλος της Θύρας 13.

Ετικέτες , ,