Δέκα προτάσεις για το Δήμο από τον Κώστα Τίγκα

Τις δικές του προτάσεις για το Δήμο Παπάγου - Χολαργού κατέθεσε μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης», Κώστας-Πολυχρόνη Τίγκας.

Με αφορμή τον πρόσφατο απολογισμό πεπραγμένων του Δημάρχου, Ηλία Αποστολόπουλου, για το 2015, ο κ. Τίγκας αναφέρει τα εξής:

Προ της ανάγνωσης του Απολογισμού Πεπραγμένων για το 2015, θα ήθελα να επισημάνω ότι η σκοπιμότητα του Δημόσιου Απολογισμού που τόσο ο Ν.3463/2007 «Περί Λειτουργίας του Δ.Σ.» όσο και ο 3852/2010 «Καλλικράτης» προβλέπουν, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες για τα πεπραγμένα του έτους από τη Δημοτική Αρχή, δεν πραγματοποιείται.

Δυστυχώς σήμερα παρίστανται μόνο 14 άτομα από τις 44.000 κατοίκων του Δήμου μας. Τούτο σημαίνει ότι η κινητοποίηση που υποτίθεται ότι κάνατε δεν απέδωσε ή δεν κάνατε κινητοποίηση γιατί δεν θέλατε την παρουσία των συμπολιτών μας.

Στη σημερινή  συνεδρίαση ακούσαμε από το Δήμαρχο τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το χρονικό διάστημα από 1 Ιαν. έως 31 Δεκεμβρίου 2015. Ακούσθηκαν πολλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπερβολικά ή συμβαίνοντα ενδεχομένως σε κάποιο άλλο δήμο μακρινό και σε κάθε περίπτωση εκτός πραγματικότητας. Παρά ταύτα θεωρώ ότι δεν είναι ανάγκη να επαναλάβουμε την κριτική μας και όσα είπαμε σε παλαιότερες συνεδριάσεις.  Όμως  πιστεύουμε ότι ο Δήμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα και τώρα αν και έχουν περάσει πέντε χρόνια από την έναρξη εφαρμογής του Καλλικράτη.

Τα προβλήματα αυτά οφείλονται αποκλειστικά στη στάση της Δημοτικής Αρχής και είναι :
          α. Η μη ουσιαστική ενοποίηση των δύο πρώην δήμων Παπάγου και Χολαργού.
          β. Η έλλειψη Κοινωνικού Προσώπου για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
              γ. Το έλλειμμα Δημοκρατίας που διακρίνει.
              δ. Το αίσθημα ανασφάλειας που έχει καταλάβει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας.
              ε. Η έλλειψη στενής και αποτελεσματικής συνεργασίας με τις σχολικές κοινότητες.
              στ. Οι Σπατάλες, οι Υπερβάσεις δαπανών και οι άνευ λόγου αναθέσεις εργασιών που θα μπορούσαν να γίνουν από το προσωπικό του Δήμου.

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ και να τεκμηριώσω τις παραπάνω δυσκολίες γιατί αναμφισβήτητα η πορεία του δήμου μας επηρεάζεται άμεσα από αυτές. Η ενοποίηση των δύο πρώην δήμων είχε και συνεχίζει να έχει δυσκολίες αφού δεν έγινε καμία σημαντική προσπάθεια για να αμβλυνθούν οι ουσιαστικές διαφορές φιλοσοφίας και κουλτούρας που είχαν και δυστυχώς συνεχίζουν να έχουν οι δύο πρώην δήμοι.

Η ενοποίηση οργάνων, υπηρεσιών και φορέων δημιούργησε σε πολλές περιπτώσεις κλυδωνισμούς γιατί επεκράτησε το ατομικό και όχι το επιδιωκόμενο γενικότερο συμφέρον.

Μην πιστεύετε ότι με την ενοποίηση λ. χ. των χορωδιών και την εμμονή στη διατήρηση αυτού του ξεπερασμένου μοντέλου, ότι έχετε κάνει βήμα ενοποίησης.

Ούτε να πιστεύετε ότι επειδή έχετε αναθέσει τα καθήκοντα καθαριότητας και πρασίνου σε ένα αντιδήμαρχο, ενοποιήσατε στον τομέα αυτό τους δύο πρώην Δήμους και   λύσατε τα προβλήματα καθαριότητας. Δεν είναι δυνατόν να λυθούν όταν οι υπηρεσίες αυτές συνεχίζουν να είναι χωροταξικά όπως ήταν και πριν.

Τούτο σημαίνει πλημμελή παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου στο δημότη, συνέχιση της νοοτροπίας «εγώ είμαι του Παπάγου ή εγώ είμαι του Χολαργού» και Προσέχετε καλά αυτό που θα σας επισημάνουμε «δυστυχώς έχουν αρχίσει να ακούγονται σιγά-σιγά φωνές ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας».

Είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης και υπέρ του δημόσιου και δημοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας, έστω και αν θα είμαστε ο τελευταίος Δήμος που θα αντισταθεί. Αποτελεσματική Υπηρεσία καθαριότητας θα αποτελέσει ισχυρή και αποτρεπτική εμπροσθοφυλακή για την εξάλειψη κάθε σκέψης ιδιωτικοποίησης.

Αν προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε την εικόνα του  Κοινωνικού Προσώπου του Δήμου πολύ εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά, πάρα πολλά για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Επειδή όμως δεν θα πρέπει να αδικούμε το έργο των οργάνων του Δήμου θα πρέπει με ειλικρίνεια να ομολογήσουμε ότι έγιναν και θετικά βήματα στην οργάνωση και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Σήμερα από το  Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετούνται περίπου 261 οικογένειες. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι θα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τις παροχές σε αυτούς και όχι μόνο τους ανθρώπους. Διαβάζω με πολύ προσοχή ορισμένες από τις πολύ όμορφες εξαγγελίες σας:

Δημιουργούμε νέες υποδομές κοινωνικής αλληλεγγύης όπως τράπεζα χρόνου και το κοινωνικό ανταλλακτήριο.

Στα πλαίσια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» εγκαινιάζουμε Δίκτυο Άμεσης Τηλε-ειδοποίησης για μοναχικά άτομα.

Δημιουργούμε  Κέντρο Πρόνοιας και Συμβουλευτικής, για την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης.

Στηρίζουμε επιχειρήσεις που ανήκουν ή δημιουργούνται από άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Ακόμη βλέποντας το πρόγραμμά σας και στην ενότητα “Καθαρή Πόλη, πιο όμορφο περιβάλλον”(σελ.14-15), διαβάζω μεταξύ των άλλων:

Σχεδιάζουμε πλήρες πρόγραμμα συγκέντρωσης, μεταφοράς και διάθεσης οικιακών στερεών αποβλήτων.

Συντάσσουμε μελέτη για τη χωροθέτηση και την ανακατανομή των κάδων απορριμμάτων με βάση τη συχνότητα πλήρωσης.

Τοποθετούμε Ειδικούς Κάδους για τις ακαθαρσίες των ζώων.

Βελτιώνουμε τον εξοπλισμό και εκσυγχρονίζουμε τα οχήματα για τη μείωση ρύπων και θορύβου.

Όλα τα παραπάνω είναι λόγια ωραία. Όμως κοιτάζοντας τους συνδημότες μας στα μάτια πέστε τους, τί από αυτά τα ωραία που είπατε, μέχρι στιγμής έχετε κάνει. Τίποτε απολύτως ούτε κάνατε, ούτε κάνετε και βέβαια δεν ξέρω αν σκάφτεστε να κάνετε.

Όλα αυτά μου θυμίζουν τα “Ψεύτικα τα λόγια τα Μεγάλα”.

Και άλλα τέτοια ωραία για τα οποία δεν κάνατε τίποτε απολύτως ή έστω δεν αρχίσατε να κάνετε κάτι. Όλα αυτά απλά αποτελούν ένα όμορφο αφήγημα και μέχρι στιγμής τίποτε άλλο.

Λειτουργείτε κ. Δήμαρχε κατά ένα τρόπο απόλυτα συμβατό με τις μεθοδεύσεις ενός Δημαρχοκεντρικού συστήματος του παρελθόντος. Ενός συστήματος που το μόνο για το οποίο νοιάζεται είναι η προς τα έξω εικόνα. Γιατί είναι εμφανές ότι, όταν:
            Δεν έχετε φέρει ούτε μία πρόταση της αντιπολίτευσης για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ήταν όλες  και οι 22 που σας υποβάλαμε λάθος;
            Δεν καταδέχεστε να απαντήσετε σε όσες προτάσεις σας έχω υποβάλει κατά καιρούς παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός προβλέπει απάντηση εντός μηνός. Σας θυμίζω μερικές όπως:
            Μετονομασία πλατειών σε ένδειξη τιμής για την προσφορά  τους, για τους Δημάρχους Μαντά και Μπλαδένη.
            Διεξαγωγή μιας παρέλασης στο Δήμο στις 25 Μαρτίου και στις 28 Οκτωβρίου.
            Ώρα του Δημότη δεν δεχθήκατε να δώσετε υποχρεωτικό βήμα στο Δημότη ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου.
            Προτάσεις μας για την καλλίτερη διεξαγωγή της Δημοτικής Συγκοινωνίας.
            Προτάσεις μας για την Ασφάλεια των Συμπολιτών μας.
             Για μένα όμως και για τις δημοκρατικές αρχές με τις οποίες πάντα λειτουργούσα και διαχειριζόμουνα τα ζητήματα, είναι θέμα μείζονος σημασίας η «μη εισαγωγή των προτεινόμενων από τους Δημότες και την αντιπολίτευση θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο». Τούτο, ουσιαστικά αποτελεί σιωπηρή απόρριψη των προτεινόμενων θεμάτων αλλά και φανερή απαξίωση του ρόλου της Αντιπολίτευσης. Συνιστά ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Αν προσπαθήσουμε να πούμε πολύ συνοπτικά ποια είναι η σημερινή εικόνα από την εφαρμογή του Καλλικράτη, θα λέγαμε με απόλυτη ειλικρίνεια και κοιτάζοντας τους συνδημότες μας στα μάτια, ότι η κατάσταση που ήταν κάποτε κάπως καλλίτερη στον Παπάγο σήμερα είναι το ίδιο μέτρια και σε ορισμένες περιπτώσεις κακή τόσο στον Παπάγο όσο και στο Χολαργό. Όμως σε κάθε περίπτωση τόσο οι κάτοικοι του Χολαργού όσο και του Παπάγου δικαιούνται και πρέπει να απολαμβάνουν των ίδιων αποτελεσματικών υπηρεσιών και για να απαντήσω στο ερώτημα, ποια είναι η κατάσταση στον Παπάγο και στο Χολαργό σήμερα θα έλεγα «πολύ κακή». 
         Από τη συνεχή επικοινωνία και επαφή με τους συνδημότες μας διαπιστώνεται ότι είναι ανάγκη η Δημοτική Αρχή να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της και να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα παρακάτω. Γι αυτό παραθέτουμε δέκα προτάσεις, εκ των οποίων οι πέντε που είχαν προταθεί και πέρυσι, προτείνονται και πάλι αφού δεν κάνατε τίποτε απολύτως:
         α. Αναζήτηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων Κοινωνικού χαρακτήρα για ενίσχυση των ευάλωτων οικογενειών και πάσης φύσεως δράσεις που αφορούν τον ανθρώπινο παράγοντα και τις συνθήκες διαβίωσής του.
         β. Παρακολούθηση της πορείας του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Παπάγου. Αξιοποίηση των προβλέψεων του Ν.4389/27 Μαΐου «Περί Δασικών Χαρτών» για τη νομιμοποίηση των 550 διαμερισμάτων στου Παπάγου, που είναι «Νόμιμα κατασκευασμένα αλλά εκτός Σχεδίου Πόλεως» μετά την απόφαση του ΣτΕ του 1981.
         γ. Μελέτη ουσιαστικών παρεμβάσεων στα Σχολικά Συγκροτήματα του Δήμου μας, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μη θεωρείτε ότι με την περίφραξη του πρώην σχολείου στην οδό Κλειούς 6-8, το αξιοποιείτε κι όλας όπως είπε και ο Δήμαρχος.
          δ. Έκθεση Πεπραγμένων των Νομικών Προσώπων ΔΟΠΑΠ,  ΔΟΚΜΕΠΑ, Φεστιβάλ και ΔΑΠΑΧΟ, να έρχονται για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
         ε. Λειτουργία και πάλι του Πολυϊατρείου στον Άνω Χολαργό. Μπορεί η κατάργησή του τους πρώτους δύσκολους μήνες να βοήθησε την τότε διοίκηση του Δήμου με την εξοικονόμηση ενός σημαντικού ποσού, τώρα όμως μετά από πέντε περίπου χρόνια, νομίζω ότι θα πρέπει να σταματήσει η ταλαιπωρία των ηλικιωμένων ατόμων.
         στ. Επέκταση, βελτίωση και μεγιστοποίηση της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Να είσαστε βέβαιος  κ. Δήμαρχε πως με τη σύστασή του,  έγινε ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό βήμα στην κοινωνική πολιτική του Δήμου μας. Χρειάζεται όμως ουσιαστική βελτίωση και μην ξεχνάτε ότι οι οικογένειες που αναμένουν την τσάντα του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι σήμερα 261. Αριθμός δυστυχώς μεγάλος που είμαι βέβαιος ότι ούτε εσείς πιστεύατε ότι θα φθάναμε, γιατί αλλιώς δεν θα λέγατε στο Δημ. Συμβούλιο ότι δεν υπάρχουν φτωχοί στο Δήμο μας.
         ζ. Αξιοποιείστε την εθελοντική προσφορά των συμπολιτών μας. Σήμερα οι Δήμοι πάσχουν από χρήματα και προσωπικό.Το πρώτο αντιμετωπίζεται με τα διάφορα προγράμματα, ενώ το δεύτερο από εθελοντές. Εθελοντές δεν είναι μόνο η ΔΑΠΑΧΟ και οι ταξιθέτες στο Φεστιβάλ. Υπάρχουν και άλλες πάρα πολλές δράσεις εθελοντων.
         η. Επανεξέταση των ζητημάτων Ασφάλειας και Φωτισμού. Μία ακόμη προσπάθεια για τη διατήρηση του ΑΤ Παπάγου δεν βλάπτει. Έστω με αισθητά λιγότερες πιθανότητες σήμερα από ότι τους προηγούμενους μήνες.  
         θ. Εξεύρεση πόρων για την καλύτερη υποστήριξη  των βρεφονηπιακών σταθμών με τη μείωση των τροφείων, που είναι υψηλά, χρειάζονται ενίσχυση το ΚΑΠΗ και τα Πολυϊατρεία.
        ι. Άφησα τελευταίο το πολύ μεγάλο ζήτημα που αφορά την κατάσταση που βιώνουν τόσες και τόσες οικογένειες αναξιοπαθούντων και ανέργων συνδημοτών μας και θέλουν βεβαίως ενίσχυση τα χαμηλά εισοδήματα που δυστυχώς είναι πολλά. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ.
        Προκειμένου να μπορέσετε να υλοποιήσετε όσα από τα παραπάνω αποφασίσετε, καλό θα είναι εκτός από  τη Συμπολίτευση να έχετε και τη συναίνεση της Αντιπολίτευσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεσματική Αντιπολίτευση σημαίνει εποικοδομητική παρουσία σε όλες τις δραστηριότητες της Συμπολίτευσης και όχι διαμόρφωση θέσεων με αντιπολιτευτική λογική.
         Τέλος από όλους εμάς που οι δημότες μας εξέλεξαν περιμένουν έργο, έργο που θα χαρακτηρίζεται από εντιμότητα, εργατικότητα, διαφάνεια, συνέπεια και ανθρωπιά. Περιμένουν από όλους εμάς Υπέρβαση των όποιων διαφορών έχουμε, αλλά και Συναίνεση στην διαδικασία των πάσης φύσεως αποφάσεων. Όχι να προσπαθούμε να πολώνουμε την κοινωνία μας με διχαστικά διλήμματα ρίχνοντας μομφές από τη μία στην άλλη κοινότητα.
          Μην κάνουμε τον παλαιοκομματισμό ή την ανικανότητά μας σημαία. Με τις συμπεριφορές μας αυτές θα κριθούμε από τους δημότες μας στο τέλος της Δημοτικής θητείας και θα κριθούμε από όποιο μετερίζι και αν ενδιαφερόμαστε να υπηρετήσουμε το Δήμο μας. Η προοπτική και η εξέλιξη στο δήμο δεν έρχεται με μεθόδους άλλων παρωχημένων εποχών και τον παλαιοκομματισμό αλλά με:
Αγώνες και Δράσεις και πάνω απ΄όλα

Στο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΗ

Ετικέτες ,