ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η επιστολή της ΠΕΓ στο Δήμαρχο και η θέση της τοπικής Εκκλησίας για τη Γιόγκα

«Η Yoga… πάει στο πάρκο!» το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Ιουνίου, «για ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο Yoga στο Μεγάλο Πάρκο της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου». Η δράση αυτή διοργανώνεται από τους «Φίλους της Yoga Παπάγου-Χολαργού» και, μπορεί να μην τελεί  υπό την αιγίδα του Δήμου
ή του Δημάρχου, θα πραγματοποιηθεί ωστόσο σε δημοτικό χώρο, μετά από σχετική άδεια της Δημοτικής Αρχής. Δικαίωμα του καθενός είναι να κάνει ό,τι θέλει, όχι όμως και όπου το θέλει. Οι «Φίλοι της Yoga Παπάγου-Χολαργού» βέβαια δεν θα κάνουν αυθαίρετα ή παράνομα αυτό που θέλουν να κάνουν το προσεχές Σαββατοκύριακο, διότι όπως προαναφέραμε έχουν πάρει την άδεια του Δήμου, επειδή όμως αυτό που θα κάνουν θα το κάνουν σε δημόσιο χώρο και όχι σε γυμναστήριο ή σε κάποιο ιδιωτικό μέρος, έχει κάθε δικαίωμα και η Εκκλησία της επικρατούσας θρησκείας της χώρας, δηλαδή η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, να ενημερώσει το ποίμνιό της για το τι εστί Yoga και να το προφυλάξει.

Το «μένουμε… Χολαργό!» εξασφάλισε και δημοσιεύει την ιδιωτική επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων προς το Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλο, με την οποία η Ένωση ζητά από το Δήμαρχο να προβληματιστεί για την ένταξη της Yoga στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου, καθώς και σχετικό άρθρο του Πρωτοπρεσβύτερου του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Χολαργού, π. Βασιλείου Κοκολάκη, με θέμα: «Η Yoga δεν είναι γυμναστική».

Παράλληλα, αναδημοσιεύουμε και την πρόσφατη εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την οποία η Ελλαδική Εκκλησία πήρε επίσημη και ξεκάθαρη θέση για το θέμα της Yoga.

Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το βίντεο που μπορείτε παρακάτω να παρακολουθήσετε, με την ομιλία του διακεκριμένου και εξαίρετου καθηγητή Θεολογίας, Θανάση Παπαθανασίου, η οποία έλαβε χώρα το 2012 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Χολαργού, όταν ο κ. Παπαθανασίου προσκλήθηκε από τους ιερείς του ενοριακού Ναού της πόλης μας να αναπτύξει στους Χολαργιώτες το θέμα της Yoga, από τη σκοπιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Πανελλήνια νωση Γονέων
γι τν Προστασα το λληνορθοδξου Πολιτισμο
τς Οκογενεας κα το τμου


δρυτής: π. ντώνιος λεβιζόπουλος (+)
Πρόεδρος Πνευμ. Σ.: π. Κυριακός Τσουρός, Δρ. Θεολ.
Πρόεδρος Δ. Σ.: Κωνσταντνος Παπαχριστοδούλου, πτ. Θεολ.
Μεσογείων 429, 153 10 γία Παρασκευή (Τ.Θ. 60120),
Τηλ.: 210 6396 665, Fax: 210 6082 219. www.ppu.gr

Αγία Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2015.

Προς τον κ. Ηλία Αποστολόπουλο,
Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού,
Περικλέους 55
Fax: 2106513840

Αξ. Κύριε Δήμαρχε,

Θα θέλαμε καταρχήν να σας συγχαρούμε για την αξιόλογη δραστηριότητα του Δήμου στους ποικίλους τομείς της ευθύνη του και ειδικά στον τομέα πολιτισμού.

Ένα μόνο σημείο θα θέλαμε να παρατηρήσουμε, το οποίο μας ανησύχησε έντονα, γιατί αφορά την πραγματοποίηση, από τον Δήμο, «ασκήσεων Yoga» κατά το διήμερο 27-28 Ιουλίου 2015.

Η Γιόγκα δεν είναι ένα σύστημα γυμναστικής, όπως πιστεύεται από κάποιους, αλλά θρησκευτικό σύστημα, άρρηκτα δεμένο με την Ινδουιστική λατρεία, ενώ συγχρόνως δεν ωφελεί, αλλ' αντιθέτως βλάπτει την υγεία -ειδικά των παιδιών-, λόγω της εφαρμογής στατικών στάσεων, όπως αποδει-κνύεται από τα συγγράμματα ειδικών επιστημόνων, που ασχολήθηκαν με το θέμα.

Η «Πανελλήνια Ένωση Γονέων για την Προστασία του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού της Οικογέ-νειας και του Ατόμου» (Π. Ε. Γ.) είναι ένας φορέας που αριθμεί μερικές εκατοντάδες μέλη και ενη-μερώνει πολλές χιλιάδες αναγνώστες και δια του περιοδικού «ΔΙΑΛΟΓΟΣ», το οποίο εκδίδει σε 5.000 αντίτυπα, που αποστέλλονται δωρεάν προς όσους έχουν ενδιαφέρον για τα ποικίλα προβλήματα, που δημιουργούν οι νεοφανείς αιρέσεις και οι «εναλλακτικές» πρακτικές στους ανυποψίαστους πολίτες.

Η Π. Ε. Γ. προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό στη χώρα μας, αλλά και διορθοδόξως επί θε-μάτων αιρέσεων και παραθρησκείας, καθώς και επί θεμάτων αποκρυφισμού, μαγείας και εξω-χριστιανικών θρησκευτικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων εντάσσεται και η Γιόγκα.

Η Π. Ε. Γ. έχει ενημερώσει συχνά διαφόρους φορείς επί του θέματος της Γιόγκα και του Αποκρυφισμού γενικότερα και πάντα η ανταπόκριση υπήρξε άκρως θετική, εφ’ όσον η ενασχόληση με τις πρακτικές αυτές δεν προέρχεται από τις «θρησκευτικές» πεποιθήσεις των ασχολουμένων, αλλά είναι αποτέλεσμα του συρμού της εποχής και της λανθασμένης αντίληψης ότι «η Γιόγκα είναι είδος γυμναστικής με θετικά αποτελέσματα».

Εν όψει των ανωτέρω, σας ζητούμε να προβληματιστείτε για την ένταξη της Yoga στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου, γιατί πέραν της διάδοσής της, η Γιόγκα αποτελεί και κίνδυνο ένταξης ανυποψίαστων πολιτών στη λατρεία του Ινδουισμού με την εμπλοκή τους σε κάποια από τις πολλές γκουρουϊστικές οργανώσεις και σέκτες, που δρουν στη χώρα μας και που χαρακτηρίζονται επισήμως «ως ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη» κι από την Ζ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας (Αλίαρτος Βοιωτίας 20-26/9/1995).

Όπως πιθανώς θα ενημερωθήκατε και η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με Δελτίο Τύπου, πρόσφατα απεφάνθη για το επικίνδυνο και ασυμβίβαστο της Yoga.

Μετά τιμής,
Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Παπαχριστοδούλου

Κοινοποίηση:
Δ. Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Fax: 2107272210.
Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων, Fax: 2107272244.


Η ΓΙΟΓΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

του
π. Βασιλείου Κοκολάκη
Εφημερίου
Ι. Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Χολαργού


Ιδιαιτέρως τον τελευταίο καιρό πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα και όχι μόνο, ως προς το ποιοί μπαίνουν στα σχολεία των παιδιών μας και ειδικά στο Δημοτικό Σχολείο. Ο νευραλγικός χώρος της παιδείας, που καλείται να διαμορφώσει υγιείς και ολοκληρωμένες προσωπικότητες και μάλιστα στην πιο κρίσιμη, ευαίσθητη και ευάλωτη ηλικία του παιδιού, την προεφηβική, δέχεται όλο και συχνότερη επίθεση -στρατευμένη και μεθοδευμένη, αντίθετη με τα ισχύοντα κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, αντιπαιδαγωγική και ακατάλληλη- από πολυεθνικές οργανώσεις ινδουιστικού θρησκευτικού χαρακτήρα, που προωθεί διεθνώς τη yoga. Οφείλουμε, λοιπόν, από ποιμαντικό ενδιαφέρον, να ενημερώσουμε για την επικινδυνότητα των ασκήσεων και της φιλοσοφίας της γιόγκα και το ασυμβίβαστο τους με την υγεία του ανθρώπου και την παράδοση αυτού του τόπου. Η yoga, δεν είναι απλή γυμναστική για χαλάρωση. Το να αποσυνδέει κανείς τη γιόγκα ως τεχνική χαλάρωσης από την ινδουιστική πίστη, είναι σα να πιστεύει ότι διαχωρίζεται το μυϊκό από το νευρικό σύστημα τού ανθρώπου. Αυτά τα δύο όμως πάνε πακέτο! Αλλά και απλά σκεπτόμενοι, τόσους αιώνες, χωρίς αυτή, δεν πετυχαίναμε τη χαλάρωση και την ευεξία; Η γιόγκα μας έλειπε; Μήπως επίσης, πρέπει να μας προβληματίσει ότι χώροι που ασπάζονται και υιοθετούν τον αποκρυφισμό κι άλλα συναφή και μη ρεύματα, καθώς και πολλά, δυστυχώς, γυμναστήρια λόγω της παραπληροφόρησης γύρω από το θέμα, προωθούν τη γιόγκα;

Ας δούμε όμως τι μας αποκαλύπτουν οι ειδικοί:

Σωματικοί κίνδυνοι

Η ίδια η Αμερικανική Ένωση Γιόγκα αποτρέπει τη χρήση της γιόγκα στα παιδιά, αλλά και στις εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, επισημαίνοντας ότι: «είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τις εγκύους να κάνουν ασκήσεις γιόγκα, εξαιτίας της πιθανότητας εμβολισμού αγγείων με αέρα»1. Επίσης, πολλοί δάσκαλοι γιόγκα, αλλά και η Αμερικανική Ένωση Γιόγκα τονίζουν τους σωματικούς κινδύνους που συνεπάγεται η γιόγκα για τα παιδιά κάτω των 16 ετών. Σε διάφορες γιογκικές Ιστοσελίδες επισημαίνονται μεταξύ άλλων και οι αναπνευστικοί κίνδυνοι της γιόγκα: υπεραερισμός, τραυματισμοί του διαφράγματος και άλλων αναπνευστικών μυών και κατάρρευση των πνευμόνων από τις αναπνευστικές ασκήσεις γιόγκα.

Πνευματικοί κίνδυνοι

Ψυχιατρικές μελέτες αναφέρουν τις ψυχιατρικές επιπλοκές του διαλογισμού, ο οποίος αποτελεί σύστημα της γιόγκα, και σοβαρές μελέτες εξειδικευμένων ψυχολόγων κατονομάζουν τις ποικίλες βλάβες που παρουσιάζονται στους ανθρώπους που ασκούν διαλογισμό και γιόγκα. Η γιόγκα δεν είναι γυμναστική, αλλά πνευματικό μονοπάτι, το οποίο σύμφωνα με τις μελέτες των ειδικών, αλλά και του γκουρού Ραζνίς, μπορεί να οδηγήσει σε «προσωρινή ή μόνιμη απώλεια της λογικής».

Να σημειωθεί δε ότι και ο γκουρού Satyananda, ιδρυτής του Satyanandashram ομολογεί:

«Θερμά σάς παρακαλώ όλους τους ομιλητές και όλους αυτούς οι οποίοι την εξασκούν να μην υποβιβάζουν την Γιόγκα κάτω τού αληθινού σκοπού της. Εάν θέλεις να κάνεις γιόγκα μόνον για την ομορφιά σου, υπάρχουν γι' αυτό το σκοπό τα κέντρα ομορφιάς. Παρακαλώ πήγαινε σ' αυτά και μην έρχεσαι στα κέντρα της Γιόγκα. Εάν θέλεις επίσης να φορμάρεις το σώμα σου, υπάρχουν και κέντρα φυσιοθεραπευτικής αγωγής καθώς και άλλα παρόμοια μέρη για να πας. Πήγαινε λοιπόν εκεί. Γιατί στα κέντρα της Γιόγκα θα πρέπει μόνο ο σκοπός της ανάπτυξης της συνειδητότητάς σου να σε φέρνει. Εάν δεν ενδιαφέρεσαι εσύ για αυτήν την ανάπτυξη, τότε βεβαίως, μη διστάσεις να ζητήσεις αλλού αυτό που ζητάς».

Άρα το ιδανικό της γιόγκα, δεν είναι η υγεία και η ευεξία, αλλά η εξουδετέρωση του σώματος και ολόκληρες της προσωπικότητας του ανθρώπου... Εξάλλου είναι ανατριχιαστική αν όχι και εξωφρενική η αποκάλυψη από τον «ηγούμενο» του ναού της γιόγκα (Gorak Nat) στο Πακιστάν, σχετικά με την πραγματική φύση της γιόγκα: «η γιόγκα είναι η τέχνη τού να πεθαίνει κανείς, όχι τού να ζήσει!». «Απλώς πολλοί πωλούν τη γιόγκα στη Δύση σαν κάτι που καλυτερεύει την υγεία»4.

Η ελληνορθόδοξη κληρονομιά μας έχει ως κέντρο την εν Χριστώ εμπειρία, την ένταξη τού ανθρώπου στο μυστικό σώμα τού Κυρίου μας, δια των μυστηρίων της Εκκλησίας μας. Έτσι συγκροτείται και ολοκληρώνεται η προσωπικότητα του παιδιού. Αυτά μας δίδαξαν οι Άγιοί μας. Αυτούς δεν επικαλούμαστε στις δυσκολίες μας; Αυτούς δεν έχουμε ως πρότυπα πάσης φύσεως ηρεμίας και ευεξίας;

Τι τον θέλουμε τον μουντό, καταθλιπτικό, μεσαιωνικό, μονιστικό, μπερδεμένο και άκρως προβληματικό κόσμο της γιόγκα; Για άλλη μία φορά, τα παιδιά μας, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, καλούνται να λειτουργήσουν αναγκαστικά και ανελεύθερα, ως πειραματόζωα, αδυνατώντας να προστατευθούν από την πτυχή αυτή του αποκρυφισμού, μια ευθύνη που βαραίνει, αν μη τι άλλο, εμάς τους μεγαλύτερους, τους θεσμούς, την κοινωνία, το σχολείο, τους γονείς, τον καθένα μας προσωπικά.

Δεν θα αντιδράσουμε;

Και δεν είναι να πει κανείς «το δικό μου το παιδί δεν θα συμμετέχει», διότι ειδικά όταν τέτοιου είδους τεχνικές γίνονται ενδιαμέσως των υπολοίπων μαθημάτων, ποιος μαθητής και δη του Δημοτικού θα αρνηθεί μία καινούργια εμπειρία, στην οποία θα μετέχουν οι περισσότεροι συμμαθητές του; Αλλά και πέρα από την ψυχοσωματική βλάβη που τα συστήματα αυτά επιφέρουν, δεν καταλαβαίνουμε ότι ανελέητα, από παντού, κάποιοι χτυπούν την Ορθοδοξία μας;
________________________________________

1. http://www.americanyogaassociation.org/general. html
2. http://www.im-glyfadas.gr/02/01/02010007.asp
3. π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος, «Αποκρυφισμός, Γκουρουϊσμός, "Νέα Εποχή"», γ' έκδ., 1993, σελ. 168-178.
4. Στο ίδιο, σελ. 176.


ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


«Η Γιόγκα δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών»

Στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στην Ελλάδα είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη και σεβαστή, αλλά και της ποιμαντικής της ευθύνης για την αποφυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού, με αφορμή την πρόσφατη καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 21ης Ιουνίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα», η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπενθυμίζει στο χριστεπώνυμο Πλήρωμα ότι: η «Γιόγκα» αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, έχει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ «είδος γυμναστικής».

Ως εκ τούτου η «Γιόγκα» τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών.

Η Yoga από τη σκοπιά της Ορθοδοξίας

του
Θανάση Παπαθανασίου
Δρ. Θεολογίας


Ετικέτες , , ,